𝕄𝕒π•ͺ 𝕕𝕒π•ͺ

 π•„𝕒π•ͺ 𝕕𝕒π•ͺ 


May day? Help mij!

Dit is de titel van de kortfilm die ik onlangs bekeek, thuis, gezellig vanuit mijn zetel. Hoewel dit wel zijn charme heeft, ga ik toch liever echt naar de cinema of een voorstelling. Maar goed, genoeg gezaagd over corona.

De kortfilm speelt zich af in het hartje van Brussel. Dit is geen onbelangrijk feit dat je moet weten vooraleer je de film begint te kijken. Het begint allemaal in de woonkamer van Thierry, het hoofdpersonage. Thierry is een kleine zelfstandige die dringend opzoek is naar een vervanger. Door ziekte zal hij een tijdje uit zijn en hij kan het risico niet lopen om zijn klanten te verliezen. Iedereen die geΓ―nteresseerd was in de job mocht komen naar zijn appartement. Aan de hand van een omgekeerd veilingsysteem mocht degene die het minst bood, de job uiteindelijk hebben. Het laagste bod was het loon dat je als vergoeding kreeg voor de job.

Elk persoon die er zat had wel zijn of haar reden om voor de job te strijden. Enkele waren al een tijdje werkloos, sommige hadden kinderen, iedereen had wel zijn eigen rugzakje bij. Zo duurde het niet lang vooraleer de gehele situatie escaleerde en mensen zaken begonnen te verwijten. EgoΓ―sme in zijn puurste vorm. Iedereen vond dat hij of zij het meeste recht had om de job te krijgen.

Als kijker werd je meteen in de situatie gegooid waardoor je vol afwachting zit te wachten op de clue van het verhaal. Maar, deze komt er niet echt. Of toch niet wat je zou verwachten. Zoals bij de meeste kortfilms gaat het natuurlijk om de dubbele bodem. Voor mij sprong voornamelijk de diverse doelgroep in het oog die naar de sollicitatieprocedure kwam. De personages die in de film meededen stelden een kleine multiculturele samenleving voor die je in een hoofdstad gelijk Brussel kan tegenkomen. Vlamingen, Brusselaars, Walen, anderstalige mensen kortom, een hele diverse mix.

May day is een Belgische kortfilm die onder de categorie fictie en humor valt. Hoewel ik tijdens deze film niet echt heb moeten lachen, kan ik de zwarte humor die erin zit wel appreciΓ«ren. Zo wordt er bijvoorbeeld gescholden met ‘Vlaamse kop’ alsof het een verwijt is.

Deze film is zeker de moeite om in de klas te laten zien. Ten eerste omdat je hier perfect een verhaalanalyse op kan toepassen. De film begint bijvoorbeeld in medias res en het thema is een diverse samenleving. Daarnaast is de film ook zeker geschikt om een klasgesprek te openen rond een diverse samenleving.

May Day is dus zeker een titel die ik ga onthouden om te gebruiken in mijn eigen klaspraktijk.

Voor de geΓ―nteresseerde, jullie kunnen de film herbekijken via VRTnu. Zie onderstaande link.

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/may-day/2017/may-day/






Reacties