β„‚π•–π•”π•šπ•π•–

β„‚π•–π•”π•šπ•π•–

 

Wie al eens door mijn blog heeft geneusd, weet vast wel dat ik laaiend enthousiast was over het boek 'Het moois dat we delen' van Ish Ait Hamou. Net omdat ik zo enthousiast was, greep ik terug naar een boek van dezelfde auteur. Ik liet mijn oog vallen op CΓ©cile. 

Het verhaal gaat over een nieuwsgierig elfjarig jongetje genaamd Djibril. Hij is afkomstig uit een arm gedeelte in Marokko, maar is perfect gelukkig met zijn leven daar. Dit in tegenstelling tot zijn oudere broer, Kareem.  Zijn oudere broer waagt de kans om de oversteek te maken naar Spanje om vervolgens een nieuw en beter leven te starten. Opzoek naar zijn CΓ©cile. Althans dat dacht hij toch. Door omstandigheden belandt Djibril uiteindelijk in Spanje en is hij degene die een nieuw leven vanaf nul moet opstarten. 

Ik begon zeer gretig in het boek te lezen maar al snel nam mijn enthousiasme af. Ik vond geen connectie met de personages alsnog met de verhaallijnen. Eerlijk gezegd vond ik de eerste hoofdstukken zelfs saai. Het verhaal speelt zich dan voornamelijk af in Marokko en beschrijft het leven van Djibril daar. Het was zelfs zo erg dat ik erover begon te klagen tegen mijn collega's in de lerarenkamer. Gelukkig overtuigde een collega mij om toch door te zetten. Hij gaf aan dat het verhaal nog nieuwe wendingen zou nemen. 

Mijn collega had uiteindelijk gelijk. Hoe weinig er, naar mijn mening, gebeurde in het eerste deel van het boek, zo veel gebeurde er in het tweede deel. Zo komen thema's als drugs, prostitutie en vluchtingenproblematiek nog aan bod. Allemaal verpakt in het leven van CΓ©cile en Djibril. De personages zijn goed uitgeschreven en laten zien dat het leven niet vanzelfsprekend is. EΓ©n enkele beslissing kan je leven  in 180 graden laten veranderen.  

Ondanks mijn teleurstelling ben ik nog steeds fan van de auteur. Zo weet hij me nog steeds te verrassen met de symboliek die achter zijn woorden schuilt. 



 

Deze  leeservaring heeft me wel aangetoond dat leesplezier ervaren meer is dan louter naar dezelfde auteur grijpen. Ik herinner me een lezing van Aidan Chambers, (een leerkracht en leesbevorderingexpert) waarin hij vertelt dat een student ooit aan hem vroeg "ken je ook boeken over dieren?". Aidan gaf zelf aan dat dit niet specifiek genoeg is om iemand goed te kunnen adviseren. Je hebt verhalen waar dieren personages zijn of je hebt verhalen waar dieren een nevenpersonage zijn maar niet kunnen spreken, enzovoort. Om als leerkracht uiteindelijk een leerling goed te kunnen helpen met naar zijn of haar volgende boekkeuze moet je specifiek doorvragen over wat deze leerling nu graag leest en ondanks dat jijzelf een negatieve leeservaring hebt gehad, betekent dit natuurlijk niet dat dit ook zo zal zijn voor iemand anders. 




Titel: CΓ©cile

Auteur: Ish Ait Hamou
Illustrator: Mirror Mirror
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij nv
Datum van verschijnen:
Blz: 368
ISBN: 978 90 223 3049 4

Reacties