β„€π•–π•˜ π•šπ•–π•₯𝕀 !

 β„€π•–π•˜ π•šπ•–π•₯𝕀 !


Het boek gaat voornamelijk over twee hoofdpersonages die door het lot worden samengebracht. Ben, een jongen gast die werkt in een bloemenwinkel, is zijn lief verloren in een verkeersongeluk. Een schuld die hij 3 jaar later nog met zich meedraagt. Daarnaast heb je nog Liv, een jong meisje dat in de fleur van haar leven zit. Haar leven wordt ineens overhoop gehaald door 22 maart, de aanslagen in Zaventem. Beide jongeren kampen met een ongelofelijke rugzak. Het is net deze rugzak die het voor hen moeilijk maakt om zich open te stellen voor nieuwe mensen, hun verhaal te delen en het verleden een plaats te geven.

Van moment één dat ik begon te lezen werd ik al meegesleept door het boek. Het boek is opgedeeld in 68 hoofdstukken waarbij je om en om het verhaal volgt van Liv en van Ben. Het boek speelt zich in de hedendaagse tijd af maar tegelijkertijd volg je twee verhaallijnen. Hoofdstuk om hoofdstuk lees je het verhaal vanuit het perspectief van de belevende-ik Ben of Liv. De verhaallijnen van de hoofdpersonages zijn eenvoudig en gedetailleerd uitgeschreven. Je komt vrij snel veel te weten over hen, waardoor je ook snel veel sympathie krijgt voor de personages.

Ondanks het een tienerroman is, is hij ook zeker aan te raden voor jongvolwassenen. Het is zeker niet de typische tienerroman over verliefdheid en relaties, de thema’s in dit boek rijken veel dieper dan dat. Zo gaat het onder andere over terrorisme en de angst die de aanslagen met zich mee brachten, rouw, studiekeuze, vriendschap, liefde, onzekerheid, communicatieproblemen enzovoort. Het zijn zeker onderwerpen waarin je jezelf kan spiegelen. Zo kwam er in het verhaal voor dat Liv haar mama in een kunstmatige coma werd gehouden. Jammer genoeg overkwam mij hetzelfde met iemand in mijn naaste omgeving. Toen ik de gedachten van Liv begon te lezen, kreeg ik instant flashbacks naar mijn eigen ervaring. Ik was verbaasd hoe fel ik mezelf erin herkende. Dit is voor mij nogmaals het bewijs waarom ik mijn leerlingen graag aan het lezen wil krijgen. Boeken zorgen er niet enkel voor dat je even loskomt van de realiteit, maar ze zorgen ook voor een ‘nieuwe’ spiegel waarmee je kan kijken naar jouw eigen realiteit.

Kortom, ik ben zeer aangenaam verrast door het boek. Het is zeker een boek dat ik aan mijn eigen leerlingen zou aanbevelen. Ik kan alvast aangeven dat dit boek vele tienerseries op Netflix overtreft. Het boek is eenvoudig geschreven en zeer herkenbaar zowel voor jongeren als voor volwassenen. Het enige minpunt dat ik kan aangeven, is dat het einde wel voorspelbaar was. Maar goed, dit mag geen reden zijn om het boek niet aan te raden.

Ik heb voor mezelf ook wat opzoekwerk gedaan over de schrijfster Reine De Pelseneer en ik zag dat zij ook graag lezingen geeft in de klas. Dit is een naam en een boek dat ik ga onthouden voor in mijn eigen lessen. πŸ˜‰


   

Voor degene die nieuwsgierig zijn naar de schrijfster: http://www.reinedepelseneer.be/voor-kinderen/



                                                         Titel: Zeg iets! 

Auteur: Reine De Pelseneer
Illustrator: Dries Desseyn
Uitgeverij: De Eenhoorn bvba
Datum van verschijnen: 2018
Blz: 319
ISBN: 978 94 6291 355 4





Als extra kwam ik onlangs nog een gedicht van de schrijfster tegen. Ik vond het zeer toepasselijk en wou het graag met jullie delen. Enjoy!



Bron: Reine De Pelseneer, 'Vertrek', Liever lief, De Eenhoorn 2009




Reacties