ℍ𝕖π•₯ π•§π•’π•œ 𝕄𝔼𝔸𝕍


ℍ𝕖π•₯ π•§π•’π•œ 𝕄𝔼𝔸𝕍 

Als leerkracht in het secundair onderwijs ben ook ik in verwachting van de nieuwe modernisering. Of ik in blijde verwachting ben? Dat is helaas iets anders. Laten we eerlijk zijn, corona heeft bij iedereen veel roet in het eten gegooid. Het leven werd letterlijk een halt toegeroepen en er werd op de pauzeknop geduwd, werkelijk op alles. Zo ook op de modernisering van de 2de graad. Hierdoor liep alles wat uit en nu zijn we nog steeds wachtende. Wachtende op de nieuwe leerplannen, wachtende op de talrijke vakvergaderingen die nog aan zitten te komen, wachtende op? 


Om wat stoom van de ketel te halen werden alvast de nieuwe eindtermen gepubliceerd. Jammer genoeg bracht dit nog meer bezorgde gezichten mee naar de lerarenkamer. Esthetica, Muzikale Opvoeding en Plastische Opvoeding 'verdwijnen'. Of toch niet? Ah, nee wacht. Ze verminderen? Ah, nee, de vakken blijven bestaan maar dan vallen ze onder de noemer complementair? Meer nog, door de hervormingen van de tweede graad zullen de artistieke vakken vervangen woorden door een overkoepelend vak 'Maatschappelijk, Economische en Artistieke Vorming'. Dit vak zal slechts 1 uur per week aan bod komen en het zal maar 1 maal per graad aangeboden worden. 

Het is net daar waar het schoentje voor mij wringt. Als leerkracht PAV ben ik uiteraard pro om leerstof geΓ―ntegreerd aan te bieden maar blijft dit nog geΓ―ntegreerd als leerlingen week om week naar een ander thema springen? Een ander domein? Van economie naar kunst naar weerbaarheid in de maatschappij? Voelt zo een vak nog geΓ―ntegreerd aan als het gegeven wordt door 2 of 3 verschillende leerkrachten? Ik ben eens gaan neuzen in de eindtermen van de dubbele finaliteit. De eindtermen op zich staan al gegroepeerd naargelang hun 'vak' en niet naargelang een vaardigheid zoals bijvoorbeeld in het leerplan van PAV. Als men dan toch kiest om een scheidingslijn te trekken tussen deze eindtermen, verwacht men dan ook dat de school een scheidingslijn trekt op vlak van leerkrachten? Het antwoord is ja. In een reactie van het VVKSO is het volgende te lezen: 

"Een andere bezorgdheid is dat MEAV als geheel door één leraar moet gegeven worden. Dat hoeft niet zo te zijn. Het onderdeel financiΓ«le geletterdheid wordt best gegeven door een leraar economie, het onderdeel artistieke vorming best door een leraar MO, PO of esthetica. In de huidige tweede en de derde graad vinden we nog voorbeelden van leerplannen die uit duidelijk onderscheiden componenten bestaan en door verschillende leraren worden gegeven." 

Ik stel mezelf al gelijk praktische vragen. Krijgen deze leerkrachten van de school uit dan ook uren om te overleggen. Om een gezamenlijk jaarplan op te stellen, te zorgen dat ze op elkaar afgestemd zijn?

Daarnaast worden de uren Artistieke Vorming ook serieus ingekort. Vandaag zag ik nog een filmpje verschijnen van kinderpsychiater Peter Adriaensens. Hij gaf aan dat we kinderen breed moeten inspireren. Tijdens hun ontwikkeling moeten we kinderen zoveel mogelijk prikkels geven die ten goede komen in de rijping van hun hersenen. Hierdoor zullen de hersenen meer netwerken kunnen maken en op lange termijn kunnen ze zelf bepalen wat ze zullen behouden van kennis en wat niet. Daarnaast haalt hij ook aan dat elk kind natuurlijk anders is. Sommige kinderen zijn onder zich uit en kunnen zelf aangegeven wat ze denken en wat ze voelen terwijl andere dit beter kunnen door middel van een kunstvorm. Want ook dat is taal, jezelf kunnen uitdrukken door middel van een tekening, dans of muziek. 

Ik ben van mening dat een school zijn opvoedende rol deels links laat liggen als de leerlingen niet gestimuleerd worden in hun talenten en kritisch denken. Een leerlingen die vanuit de thuiscontext geen kansen heeft gekregen om zich op vlak van Artistieke Vorming te ontwikkelen, zal op school evenzeer minder kansen krijgen. Een talent moet je ontdekken, schaven en uitoefenen. Je kan het niet cognitief aangeleerd krijgen. 



Helaas heb ik geen glazen bol en kan ik niet voorspellen over hoe deze hervorming nu uiteindelijk in de praktijk zal uitzien. Ik hoop dat mijn zwart-wit denken overtroffen wordt door hun 3-vak denken. Als reactie hierop gaf het VVKSO al aan dat het MEAV net voordelig is voor de leerlingen vermits nu alle leerlingen culturele vorming krijgen. 








Reacties

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Eileen,
    Wat ben ik blij dat jij dit artikel aanhaalt. Samen met jou maak ik me hier ook zorgen over. Zelf ben ik leerkracht PO en Beeld en geef ik al 20 jaar niks anders. Ik ben van mening dat leerlingen -zeker in de eerste graad- breed gevormd moeten worden. Dat kan alleen maar door hen van alles te laten proeven. Jongeren moeten hun talenten en interesses kunnen ontdekken en ontwikkelen op een zo breed mogelijke manier. Door dit vak te gaan clusteren, denk ik dat je heel wat talenten gaat inperken. Een foute zet van onze minister! Voor velen is PO een nutteloze opvulling van het uurrooster, maar evenveel leerlingen genieten van dit uurtje creativiteit. Ze ontwikkelen in dit uur heel wat vaardigheden die later erg belangrijk zijn.
    Los daarvan stel ik me ook vragen over mijn ‘uren’ en de praktische invulling van MEAV. En wat zal er gebeuren met al mijn vakcollega’s? De vele negatieve reacties op de voorgestelde nieuwe leerplannen doen me hopen dat ze van dit voorstel nog terugkomen.
    Groeten,
    Griet

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten