βπππ¦π¨π πππππ₯ππ£πππ π§πππππ π€πππππ₯
βπππ¦π¨π πππππ₯ππ£πππ π§πππππ π€πππππ₯
Als leerkracht in het beroepssecundair onderwijs volg ik zulke artikels natuurlijk op de voet. Het is duidelijk dat leerlingen in het beroepssecundair onderwijs oftewel doorstroomrichting a-finaliteit meer zullen moet kennen. Kennen als in echt kennis opnemen en verwerken.
Langs de ene kant juich ik dit inderdaad toe. Wekelijks ontvang ik verbeterwerk waarvan ik de spellingsfouten aanduid maar ik het niet aan mijn leerlingen kan duidelijk maken waarom het belangrijk is dat zij hierop letten. Ik krijg herhaaldelijk de reactie "maar mevrouw, je trekt er toch geen punten voor af?". Neen, klopt, maar dit blijft belangrijke kennis. Als ik kritisch naar mijn eigen leerplan van project algemene vakken kijk, zijn er vrij weinig leerplandoelstellingen die over kennis gaan. Vooral het kunnen primeert. Begrijp me niet verkeerd, ik weet maar al te goed dat niet alle leerlingen zijn gemaakt voor uren achter hun boeken te zitten. Maar in een maatschappij waar alles zo snel gaat, mogen zij echt niet achter blijven.
Als leerkracht hoopte ik dan ook stiekem op een beter evenwicht maar als ik het nieuwsartikel mag geloven is er net weer te veel van het goede. Praktijkuren sneuvelen en er wordt meer plaats gemaakt voor algemene lesuren.
Ook hier heb ik mijn bedenkingen bij. Voor de vakantie had ik nog een klasgesprek met mijn leerlingen van het vijfde jaar richting verzorging. Zij maakten zich druk om de stages die eraan kwamen. Mede omwille van corona hebben zij heel wat praktijklessen gemist en bijgevolg vertrokken ze nu op stage terwijl ze het verwisselen van een luier maar slechts één keer hebben gezien en ingeoefend. Ik kan niet anders dan deze twijfel beamen. Deze leerlingen zijn op een heel schooljaar 12 weken op stage. Minder praktijkuren lijkt me dan ook niet bevorderend voor hun zelfvertrouwen op stage.
Hoe dan ook zit er niets anders op dan het gewoon op ons te laten afkomen.
Reacties
Een reactie posten